Gospodine Miler, Vaše bogato radno iskustvo ne sastoji se samo od znanstvenog, već i od praktičnog rada na projektima. U nekoliko kratkih rečenica upoznajte nas sa svojom profesionalnom karijerom.

Odmah nakon završetka studija 2005. godine, zaposlio sam se na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao stručni suradnik te počeo raditi na stručnim projektima. U to vrijeme sam radio na projektima orijentiranim uglavnom iz područja geodezije, ali sam uskoro, zbog prirode projekata, polako ulazio u geoinformatičku domenu u kojoj i danas radim. U početku, primarno su to bili projekti vezani uz uspostavu geoinformacijskih sustava i prostornih baza podataka na čemu sam i doktorirao, ali s rapidnim tehnološkim razvojem algoritama strojnog učenja u domeni daljinskih istraživanja, zadnjih nekoliko godina sam prebacio fokus u profesionalnom razvoju. Danas je moj primarni znanstveni i stručni fokus proučavanje upotrebe geoinformacijskih tehnologija u daljinskim istraživanjima kao i upotreba strojnog učenja u geoinformatici.

Osim rada na projektima koji se odnose na sektor LULUCF, koja su još Vaša područje interesa?

LULUCF sektor je vrlo blizak mom trenutnom znanstvenom proučavanju u domeni strojnog učenja i daljinskih istraživanja zbog kojega sam i uključen u LIFE CROLIS projekt, ali moje područje interesa su upotreba geoinformatičkih tehnologija u prometnoj struci, pogotovo u domeni cestovne sigurnosti u sklopu iRAP (International Road Assessment Programme). Zadnjih desetak godina aktivno sudjelujem u projektima za procjenu cestovne sigurnosti koristeći geoinformatičke tehnologije te su i u tom smjeru orijentirana moja nedavna znanstvena istraživanja.

Što Vas je motiviralo da se priključite projektu LIFE CROLIS kao član Savjetodavnog odbora?

Projekt LIFE CROLIS zahtijeva poseban pristup obradi geoprostornih podataka i taj aspekt predstavlja jedinstveni izazov za uspješni završetak projekta. Sama činjenica da je ovo predvodnički projekt ovog tipa na razini, ne samo Republike Hrvatske, već i na razini Europske unije, bila je dovoljna da se uključim. Kao stručnjak za obradu geoprostornih podataka, vidio sam sudjelovanje u projektu kao mogućnost osobnog napredovanja te uz spoznaju oko važnosti samog projekta za Republiku Hrvatsku, nisam mogao propustiti priliku. Drago mi je da, zajedno s drugim članovima Savjetodavnog odbora, mogu pomoći u uspostavi adekvatnih temelja sustava iz sektora LULUCF-a o emisijama stakleničkih plinova koji će biti primjeri drugim članicama Europske unije.