13.7.2023.

Održano predstavljanje projekta LIFE CROLIS

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 3. listopada 2023. godine, održano je predstavljanje projekta LIFE CROLIS za predstavnike znanstvene, stručne i ostale zainteresirane javnosti.

Prvo javno predstavljanje projekta LIFE CROLIS započelo je govorom državnog tajnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ive Milatića koji je naglasio važnost projekta CROLIS u odnosu na cilj postizanja klimatske neutralnosti Republike Hrvatske i prelaska na gospodarstvo s nultom stopom emisija stakleničkih plinova do 2050. godine: “Dekarbonizacija, odnosno zelena tranzicija, među ostalim, nije moguća i bez ovog dijela stručnog znanja (op.a.) kojeg treba organizirati. Ministarstvo će uvijek podržavati…projekte koji idu u smjeru uspostave naprednih baza podataka jer bi Hrvatska danas mogla imati i ambicioznije klimatske ciljeve da već posjeduje takve precizne podatke (op.a.)“.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu, istaknuvši kako je projekt CROLIS važan i za očuvanje bioraznolikosti Republike Hrvatske: „Klimatske promjene više nisu mit o kojem se govori, nego realnost koja će nam se događati i koja nam se već događa te je stoga priprema za vrijeme i izazov koji su pred nama hvalevrijedna“.        

Predstavljanje CROLIS-a svojim su prisustvom uveličali i stručnjaci iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, stručnjaci projekata slične tematike iz Europske unije, dužnosnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, predstavnici Europske komisije kao i aktivisti nevladinih udruga, sveučilišni profesori te stručnjaci iz drugih institucija.

U drugom, naglašeno stručnom, dijelu predstavljanja održane su prezentacije stručnjaka uključenih u provedbu projekta iz svih projektnih partnera. Tako su predavanja o dosadašnjem tijeku provedbe CROLIS-a održali voditelj projekta Domagoj Stjepan Krnjak, Vlatka Palčić i Branimir Pavlinec iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te kolege stručnjaci iz partnerskih institucija na projektu – Nino Malešić iz Ekonerga, Mladen Majcen iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Tomislav Ciceli iz Državne geodetske uprave te Goran Kovač iz Hrvatskih šuma.

Svi prisutni imali su priliku obnoviti svoje znanje o sektoru Korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva, ali i saznati nešto novo o, primjerice, izazovima uspostave ARKOD+ (plus) i CROLIS slojeva korištenja zemljišta (LU) za RH ili pak o prvim rezultatima razvoja metodologije praćenja pokrova zemljišta (LC) RH za 2020. godinu. Među predavačima bila je i predstavnica tematski bliskog projekta InCoNaDa, Agata Hościło s Instituta geodezije i kartografije iz Varšave.

Projekt LIFE CROLIS provodi korisnik koordinator Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Državnom geodetskom upravom, Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskim šumama i Ekonergom. Sufinanciran je s 2.588,207 EUR financijske podrške kroz Program LIFE Europske unije u odnosu na ukupnu vrijednost od 6.248,735 EUR. U sufinanciranju dijela troškova provedbe projekta LIFE CROLIS sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredstvima dobivenim putem dražbi emisijskih jedinica.

Prezentacije s predstavljanja dostupne su za preuzimanje u rubrici „Rezultati; Publikacije“

Podjeli ovu novost koristeći: