26.5.2023.

LIFE CROLIS na 1. Europskoj GREEN Konferenciji

Od 23. do 26. svibnja 2023. godine u Vodicama je održana 1. Europska GREEN Konferencija – EGC 2023. Europska GREEN konferencija pokrenuta je sa ciljem razmjene znanja i povezivanja znanstvenika i stručnjaka te naglašavanja nužnosti primjene višedisciplinarnog pristupa u području zaštite okoliša i održivog razvoja.

Europska GREEN konferencija pokrenuta je sa ciljem razmjene znanja i povezivanja znanstvenika i stručnjaka te naglašavanja nužnosti primjene višedisciplinarnog pristupa u području zaštite okoliša i održivog razvoja. Putem stručnih i znanstvenih članaka i predavanja, svi oni su pozvani da doprinesu ostvarenju održivosti i ublažavanju posljedica klimatske krize, ostvarenju UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDG) i ciljeva europskog Zelenog plana. Među njima je ove godine bio i dr. sc. Vladimir Jelavić iz projektnog partnera EKONERG d.o.o. koji je u sklopu projektne aktivnosti E1 održao izlaganje na temu „Doprinos sektora LULUCF klimatskoj neutralnosti i LIFE CROLIS projekt“.

Dr.sc. Jelavić prezentirao je osnovnu strukturu zakonodavstva energetske i klimatske politike EU te objasnio načine na koji Europska unija sveobuhvatno djeluje na ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi klimatskim promjenama. Istaknuo je značajnu, ali još uvijek nedovoljno poznatu ulogu sektora „Korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva“ (LULUCF) u toj politici upozorivši istovremeno na nedostatak prostornih podataka i alata neophodnih za izvješćivanje o ponorima ugljika prema upravo usvojenom EU zakonodavstvu u okviru unutar inicijative „Spremni za 55% – Plan EU za zelenu tranziciju“ („Fit for 55%“) i vodiču Međuvladinog panela za klimatske promjene.

Europsku GREEN konferenciju organizira Međunarodno udruženje znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša (IAESP) i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek uz potporu mreže partnerskih institucija. 1. Europsku Green konferencija najveće je okupljanje stručnjaka u području zaštite okoliša i prirode, praćenja zemljišta i klime nakon završetka pandemije COVID-19 u Hrvatskoj. Osim za razmjenu znanja i iskustva Konferencija se pokazala nadasve korisnom umrežavanje stručnjaka iz različitih institucija i dionika iz cijele Europe.

Podjeli ovu novost koristeći: