20.05.2023.

LIFE CROLIS predstavljen na radionici Zajedničkog istraživačkog centra EU

Dana 18. svibnja 2023. godine na radionici Zajedničkog istraživačkog centra Europske unije (Joint Research Centar) na temu unaprjeđenja izvješćivanja o sektoru korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva (LULUCF), kao primjer dobre prakse, predstavljen je i projekt LIFE CROLIS.

Projekt je predstavio dr.sc. Vladimir Jelavić iz projektnog partnera Ekonerga d.o.o. koji je tom prilikom sudionicima radionice dao presjek dosadašnjeg tijeka provedbe projekta te ih upoznao s aktualnim izazovima s kojima se projekt suočava. Dr. Jelavić je kao jedan od najvećih izazova u provedbi projekta LIFE CROLIS naveo potrebu za konzistentnim interpretacijama povijesnih podataka, a što nije jednostavno ostvariti budući su se tehnike daljinskog očitovanja s vremenom znatno mijenjale. Također je istaknuo kako je opća razina svijesti o važnosti sektora korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva u tranziciji prema klimatskoj neutralnosti još uvijek niska, u toj mjeri da ni zelena agenda još ne prepoznaje priliku koju ovaj sektor nudi u prilagodbi klimatskim promjenama.

Radionica, održana pod pokroviteljstvom Europske komisije, na jednom je mjestu okupila delegirane stručnjake iz država članica koji su kroz predavanja i diskusije razmatrali sva relevantna pitanja iz sektora korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva (LULUCF) vezana uz novu Uredbu 2023/839 Europskog parlamenta i Vijeća (iz travnja 2023.). Poseban je naglasak bio na nužnom prelasku na sofisticiranije modele izvješćivanja i uspostavu georeferenciranih sustava i dodatnom  napretku u daljinskom očitovanju inventara stakleničkih plinova.

Saznajte više na poveznici:Forest.eu

Podjeli ovu novost koristeći: