17.5.2023.

Projekt LIFE CROLIS na LIFE Info dani 16. i 17. svibnja 2023. godine

17. svibnja 2023. godine prezentirana su iskustva provođenja projekta LIFE CROLIS u okviru LIFE Info dana koji su se održali 16. i 17. svibnja 2023. godine.

Program LIFE vodeći je financijski instrument Europske unije posvećen zaštiti okoliša, očuvanju prirode i djelovanju u području klime. U razdoblju 2021. – 2027. Programom se sufinanciraju aktivnosti kroz 4 potprograma, a na ovogodišnjem pozivu za dostavu projektnih prijedloga dostupno je 611 milijuna EUR za realizaciju zelenih ideja.

Kakvi se projekti mogu financirati kroz ovaj EU Program? LIFE (su)financira projekte koji razvijaju i demonstriraju inovativna rješenja za aktualne okolišne i klimatske izazove, kao i projekte kojima će se na terenu primjeniti metode najbolje prakse za pojedino područje zaštite. Zajednički nazivnik svih LIFE projekata je da služe konkretnoj provedbi EU zakonodavstva i politika u praksi.

Na dvodnevnom događanju, održanom u dvorani Nikola Tesla Visokog učilišta Algebra u Zagrebu, sudjelovali su potencijalni prijavitelji različitih profila, s obzirom na istaknutu činjenicu da se za sufinanciranje projekata iz Programa LIFE mogu prijaviti sve pravne osobe registrirane na području EU (javna tijela, privatna poduzeća i neprofitne organizacije) te fizičke osobe koje obavljaju registriranu gospodarsku djelatnost.
Prvi dan događanja bio je posvećen LIFE natječaju za 2023. i općim informacijama u vezi financiranja u okviru Programa, a sudionici su na kraju programa imali priliku odraditi i kratke konzultacije s LIFE savjetnicima Nacionalne kontakt točke (speed-meeting).

Drugog dana događanja prisutnima je Višnja Grgasović, načelnica Sektora za klimatsku politiku Ministarstva gospodarstva prezentirala Europsku klimatsku politiku te postojeći zakonodavni okvir. U okviru svojeg predavanja prezentirala je iskustva provedbe projekta LIFE CROLIS.

U nastavku događanja detaljnije su predstavljena tri potprograma Programa LIFE: Kružno gospodarstvo i kvaliteta života, Ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba tim promjenama te Priroda i bioraznolikost.

Podjeli ovu novost koristeći: